Demirkapı Mah. Velioğlu Cad. No:127 Kat:1, 34218 Bağcılar / İstanbul
Firmalar için0212 446 07 47WhatsApp
Gündem · 3 Kasım 2026

Filoda 66 Yaş Takibi: Sürücünüzün SRC Belgesi İçin Kritik Tarih

Sürücü kadronuzda 66 yaşına yaklaşan biri varsa tarihi önceden hesaplayın: mesleki yeterlilik yönetmeliğine göre 66 yaşından gün almış sürücünün SRC belgesi Bakanlıkça geçici olarak geçersiz hâle getirilir. Sürücü, 66 yaşından gün alacağı tarihten 90 gün öncesinden sağlık ve psikoteknik raporlarıyla Bakanlığa başvurabilir. Başvuru geç kalırsa belge aradaki sürede geçersiz kalır.

66 yaşından gün alan sürücünün SRC belgesi geçici olarak geçersiz olurKural
66 yaşından gün alınacak tarihten 90 gün öncesinden yapılabilirErken başvuru
Sürücü türü sağlık raporu ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduğunu gösteren raporGerekli raporlar
Yayın:
YAŞ KURALI · MYEY md. 47 18en az yaş + ehliyet66geçici geçersiz69iptal 66'dan gün alınca: sağlık + psikoteknikraporuyla yeniden geçerli hâle gelir
Kural66 yaşından gün alan sürücünün SRC belgesi geçici olarak geçersiz olur
Erken başvuru66 yaşından gün alınacak tarihten 90 gün öncesinden yapılabilir
Gerekli raporlarSürücü türü sağlık raporu ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduğunu gösteren rapor
Üst sınır69 yaşından gün alan sürücünün belgesi iptal edilir
Yasal metinOcak 2026 değişikliğiyle yeniden yazılan 47. madde

İşletme açısından kural ne anlama geliyor?

Yönetmeliğin 47. maddesi sürücülere yönelik iki ayrı eşik koyuyor. 66 yaşından gün almış sürücünün SRC türü belgesi Bakanlık tarafından geçici olarak geçersiz yapılıyor; sürücü gerekli raporları sunduğunda belge yeniden geçerli oluyor. 69 yaşından gün alındığında ise belge iptal ediliyor ve rapor yolu işlemiyor.

Bir işletme için bunun sonucu şu: sürücüler yaş ilerledikçe belgenin kendiliğinden devam ettiği varsayılamaz. Belgenin geçerli kalması, yaş tarihinden önce bir başvuruya bağlı. Geçersiz belgeyle çalıştırmanın ceza sonucunu bu yazıda yorumlamıyoruz; riski sıfırlamanın yolu, geçiş tarihinden önce başvurunun tamamlanmasıdır.

90 günlük pencereyi nasıl hesaplarsınız?

Yönetmelik, sürücünün 66 yaşından gün alacağı tarihin doksan gün öncesinden Bakanlığa müracaat edebileceğini söylüyor. Pratikte her sürücü için doğum tarihine 66 yıl ekleyip 90 gün geriye gidin; ulaştığınız tarih başvurunun en erken günüdür. Kesin gün hesabı için sürücünün e-Devlet'teki belge kaydına bakmanızı öneririz.

Başvuru bir kez yapılıp bitmiyor. Belge, sunulan raporlardan geçerlilik süresi en yakın olanın süresini geçmeyecek şekilde yeniden geçerli hâle getirilir. Yani raporlardan biri kısa süreliyse belgenin ikinci bir takibi de gerekir.

Kadro listenizde tutmanız gereken dört kolon

Tek bir tablo yeterli. Her sürücü için aşağıdaki bilgiler yan yana dursun:

  • Doğum tarihi ve buna göre 66. yaş tarihi.
  • Başvurunun açılacağı en erken tarih (66. yaş tarihinden 90 gün önce).
  • Sürücü türü sağlık raporu ile psikoteknik raporun geçerlilik bitiş tarihleri.
  • Belge türü (SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ya da SRC Kurye) ve e-Devlet'te son kontrol tarihi.

Psikoteknik raporu Bağcılar'da nasıl alınır?

Kursumuzun kendi psikoteknik merkezi yok; Bağcılar Meydan'daki anlaşmalı merkeze yönlendiriyoruz. Test simülatörde yaklaşık 60 dakika sürüyor, psikiyatr onayı aynı bölgede alınıyor ve toplam süre yaklaşık bir buçuk saat. Onay e-Devlet'e işleniyor. Ayrıntılar psikoteknik belgesi sayfasında; ücret bilgisini bu yazıda vermiyoruz.

Yeni işe alımda yaş kontrolü

Yönetmelik, 66 yaşını aşmış bir kişiye ilk kez SRC türü belge verilmesine izin vermiyor. Yani bu yaşın üzerindeki bir adayı belgesi olmadığı için kursa kaydedip işe alma planı yapamazsınız. Aday daha önce belge almışsa kuralın raporlu yeniden geçerlilik yolu devreye girer. Genel çerçeve için SRC belgesinde yaş sınırı sayfasına bakın.

Sık sorulan sorular

Sürücüm 66 yaşını geçti, belgesi hemen iptal mi olur?

Hayır. 66 yaşından gün alan sürücünün belgesi geçici olarak geçersiz hâle getirilir; sağlık ve psikoteknik raporlar Bakanlığa sunulunca yeniden geçerli olur. İptal 69 yaşında söz konusudur.

90 gün önceden başvurmak zorunlu mu?

Hayır, yönetmelik başvurunun 90 gün öncesinden yapılabileceğini söylüyor; bir zorunluluk değil, bir izin. Tarihten önce başvurmak belgenin geçersiz kalacağı süreyi önlemeyi hedefler.

Rapor sunulunca belge ne kadar süre geçerli kalır?

Belge, Bakanlığa sunulan raporlardan geçerlilik süresi en yakın olanın süresini geçmeyecek şekilde yeniden geçerli olur. Süre sonunda yeni raporla yenilemek gerekir.

Yaş kuralı ODY ya da ÜDY yöneticileri için de geçerli mi?

Bu yazıdaki hükümler sürücülerin SRC türü belgeleri için yazılmıştır. Yönetici belgeleri için aynı kuralı çıkarmıyoruz; firmanızın yöneticisi için durumu kursumuza sorabilirsiniz.

Kuryelerde de aynı yaş eşikleri geçerli mi?

Yönetmelik metni sürücüler ve SRC türü belgeler için genel yazılmış, kurye için ayrı bir yaş eşiği sayılmıyor. Kuryenizin belgesi konusunda kayıt öncesinde bize danışabilirsiniz.

Sağlık raporunu nereden alırım?

Sürücü türü sağlık raporunu ilgili sağlık kuruluşundan, psikoteknik raporu ise yetkili psikoteknik merkezden alırsınız. Psikoteknik için anlaşmalı merkeze yönlendirme yapıyoruz.

Dayanaklar

İlgili sayfalar

Bunlar da işinize yarayabilir

Kayıt ve bilgi

Hangi belge gerektiğini birlikte netleştirelim

Ehliyet bilginizle muafiyet hakkınızı ücretsiz kontrol ederiz. Evrakı WhatsApp'tan göndermeniz yeterli; formlar ve sözleşme imzası için bir kez kursa gelmeniz gerekir.

0541 446 07 47 — Hemen araWhatsApp'tan yazSabit hat 0212 446 07 47 · hafta içi ve cumartesi
Hemen araWhatsApp